dinsdag 1 september 2009

E-readers en Kindlegate

Posted on 12:00 by Vanhetconcertdeslevenskrijgtniemandeenprogram

Ereaders en ebooks zijn hot! Bijna elke week is er wel nieuws in de media. En al die publiciteit maakt een doorbraak inderdaad waarschijnlijker, want als de vraag er nog niet was dan veroorzaakt alle aandacht die wel. Als moderne bibliotheek zit je liever op de boeggolf van de ontwikkelingen dan dat je ergens achteraan bungelt. Dus begint bibliotheek dommeldal met ingang van haar digitale dagen met het uitlenen van ereaders en ebooks.


Sinds kort is ook de ereader van Amazon, de Kindle, te bestellen. Da's een geavanceerd apparaat waarop je draadloos boeken en kranten uit de Amazon database kunt downloaden. Op Amazon kun je zien dat ebooks een stuk goedkoper zijn dan in Nederland, zelfs een hyperactuele als het nieuwste boek van Dan Brown. Blijkbaar lukt Amazon met de uitevers wel wat NBD/Biblion nog niet gelukt is: tijd voor actie zou ik zeggen!

Het draadloos downloaden vanuit de database is nu net een eigenschap die in Amerika al tot een incident heeft geleid, dat inmiddels bekend staat onder de naam "Kindlegate". Een student had van Amazon de titels "1984" en "Animal Farm" gekocht. Toen de erven van George Orwell daar bij de rechter moeilijk over gingen doen wiste Amazon beide boeken op de Kindle's van haar klanten, in dit geval inclusief de aantekeningen van de student. Schandalig en heel dubieus natuurlijk, dat het kan en dat ze het doen, en dan nog wel - erg symbolisch - met deze titels! Amazon is inmiddels zwaar door het stof gegaan en heeft 150.000 dollar schadevergoeding betaald.

Wat er ook kan met de nieuwe Kindle is het inzenden van .pdf en .doc documenten, die dan door Amazon worden omgezet in Kindle format en gedownload naar de ereader van de klant. Da's erg handig; liever zou je zien dat Amazon er niet tussen zat maar daar verdienen ze weer geld aan. Gek trouwens dat die dingen alleen nog zwartwit weergeven en geen kleur aankunnen: een beetje nonfictie boek bevat toch foto's en illustraties. Maar dat komt er vast nog aan. Het worden interessante tijden voor bibliotheken en ereaders!
Luc Pruijn. directeur bibliotheek dommeldal

No Response to "E-readers en Kindlegate"

Leave A Reply